Obiective turistice

Valea Zimbrilor

Rezervaţia de zimbri „Valea Zimbrilor”, inaugurată în noiembrie 2008 la Vama Buzăului, numără în prezent 30 de exemplare, după ce recent s-au născut încă doi pui. La acestea se adaugă mai mulți cerbi, ciute și iezi care trăiesc în același areal.Rezervaţia se întinde în momentul de față pe o suprafaţă de 12 hectare de păşune, însă intenția autorităților este să extindă împrejmuirea cu încă 80 de hectare de pădure, alocate de comuna Prejmer. Acest lucru depinde însă de găsirea unor surse de finanțare, eventual fonduri europene. Planul administratorilor este ca în viitor să elibereze zimbrii, animalele urmând a fi incluse într-un program de repopulare a Munţilor Carpaţi cu această specie ocrotită la nivel european. Rezervaţia de la Vama Buzăului este cea de-a patra din România, după cele de la Vânători-Neamţ, Haţeg-Silvuţ şi Neaga-Bucşani. Ea a fost realizată în urma unui proiect de dezvoltare turistică a zonei, susţinut de Consiliul Judeţean Braşov, Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov şi primăriile din Prejmer şi Vama Buzăului. Turiştii pot vizita zimbrii de la Vama Buzăului zilnic.

Cascada Urlatoarea - 10km

În inima munţilor Ciucaş, în localitatea Vama Buzăului apele unei cascade parcã se tânguie, chemându-şi admiratori cãrora sã li se arate în toatã splendoarea.

Din pântecul masivului, şuvoaiele de ape se prãvãlesc zgomotos în rotocoale când mici, când mari, dar mereu cu acelaşi sunet cadenţat. E un spectacol acvatic de o sãlbãticie rarã! Fenomen al naturii straniu şi impresionant.

Explicaţie:

Fenomen hidro-geologic. Front liniar de izvoare cu depuneri majore de tuf calcaros.

La baza depozitelor de conglomerate cretatic inferioare, apar pânze de apă subterană, care alimentează izvoarele.

Element specific: debit constant al izvoarelor.

Nu e la fel de cunoscutã precum cascada Urlãtoarea din muntii Bucegi, dar este cel puţin la fel de spectaculoasã.

Traseu:

Luăm ca punct de plecare Oraşul Întorsura Buzăului şi ne îndreptăm pe DN 10 cărte Braşov, dupa 4 Km iesim de pe DN 10 către Vama Buzăului şi continuăm traseul nostru pe DN 103A aproximativ 12 Km, traversăm podul peste râul Buzău şi continuăm până la prima intersecţie de drumuri (aprox 100 m, Valea Dălghiului – dreapta drum asfaltat cu Chirusca – înainte drum de piatră).

Ieşim de pe asfalt şi ţinem drumul forestier către Chiruşca pâna la borna indicatoare Urlatoarea aproximativ 1.5 Km, de aici facem dreapta şi după 800 m ajungem în zona urlatoare.

Privelistea îti taie rãsuflarea!

O însiruire de izvoare de apã, unite într-o perdea strãvezie ce cade tumultos printre stânci, peste calcarele din munte. Privind-o, îţi dai imediat şi explicaţia pentru ciudatul nume care deja nu ţi se pare aşa straniu. În cãderea lor, apele cascadei aproape cã urlã, te cheamã cãtre ele.

Dacã vreti sã aflati cum ia naştere ciudatul fenomen, trebuie să urcaţi versantul plin de apã şi sã ajungeţi la izvoare.

Zona este amenajata cu locuri de picnic pentru turişti, aceştia putând să savureze în linişte spectacolul natural al urlătoarelor.

Va uram relaxare placuta şi nu uitaţi să păstraţi zona curată. Total traseu 15 Km

Masivul Ciucaș - 20 km

Masivul Ciucaş este o unitate de relief din cadrul Carpaților de Curbură, aparținând de lanțul muntos al Carpaților Orientali. Este situat la est de cursurile superioare ale râurilor Teleajen și Tărlung. Se învecinează cu Munții Tătaru și Munții Siriu la sud-est și est, Depresiunea Întorsurii, Munții Întorsurii la nord și Munții Grohotiș la vest.

Cel mai înalt pisc este Vf. Ciucaș, având altitudinea de 1.954 m. Alte vârfuri sunt Vf. Gropșoarele (1.883 m), Vf. Bratocea (1.844 m) şi Vf. Zăganu (1.817 m).

Sunt alcătuiți din două culmi principale, culmea Ciucaș – Bratocea pe aliniamentul SV-NE și culmea Gropşoarele – Zăganu pe direcţia NV-SE, unite prin înșeuarea muntelui Chirușca. Culmea Ciucaș – Bratocea reprezintă partea de vest a masivului, ce se împarte în două compartimente separate de șaua Tigăilor. Culmea Ciucaș reprezintă compartimentul nordic, atingând înălțimea maximă în Vf. Ciucaș (1.954 m), iar culmea Bratocea reprezintă componenta sudică, întinzându-se pe mai bine de 5 km. Culmea Gropşoarele – Zăganu se întinde pe mai bine de 4 km, având un relief mai monoton în partea de nord, înălțimea maximă fiind Vf. Gropșoarele de 1.883 metri

Lacul Vulturilor

Lacul Vulturilor este cu precadere unul dintre obiectivele turistice de mare anvergura a acestei zone, fiind situat la o altitudine de 1.420 m, in Muntii Siriului, pe partea estica a versantului Malaia, intinzandu-se pe o suprafata de 0,90 ha si avand o adancime maxima de 2,5 m, in pofida denumirii populare ce contine sintagma de ,,lac fara fund’’.

Fiind un lac periglaciar, Lacul Vuturilor poate fi considerat sinonim cu frumusetea, pentru ca, peisajele ce il inconjoara sunt rapitoare, iar imaginea lacului in sine completeaza cu gratie aceasta frumusete, aproape radicand-o la rang de arta.

Legendele Lacului Vulturilor

Denumirea de Lacul Vulturilor ii revine lacului datorita marelui scriitor Alexandru Valhuta si a insemnarilor sale facute in opera sa, Romania Pitoreasca. Alexandru Vlahuta spune ca acesta fi fost salasul de primavara al vulturilor, ei avand obiceiul sa isi invete puii sa zboare in aceasta regiune. Superba legenda a dat numele lacului, devenind, datorita lui Vlahuta, cunoscut in toata tara.

Inedit

Zona din imediata vecinatate a Lacului Vulturilor este cunoscuta ca fiind singura zona unde pot fi gasite caprele negre, protejate de lege, acestea fiind pe cale de disparitie. Acest lucru este datorat si faptului ca vorbim despre o zona salbatica, in adevaratul sens la cuvantului.

Tabla Butii și Cimitirul Eroilor

Plecăm din Oraşul Întorsura Buzăului către Braşov pe DN 10 iar la aproximativ 4 Km, în satul Brădet ieşim de pe DN 10 către Vama Buzăului, şi continuăm traseul nostru pe DN 103A aproximativ 12 Km.

Traversăm podul peste râul Buzău, mergem mai departe până la prima intersecţie de drumuri (aprox 100 m, Valea Dălghiului – dreapta drum asfaltat cu Chiruşca – înainte drum de piatră), aici ieşim de pe asfalt şi ţinem drumul forestier către Chiruşca până la podul din Boncuţa (înainte de a ajunge la pod avem un picior de furnicular pe partea stângă, de aici mai avem aproximativ 300 m până la pod).

În interscţia de drumuri o să găsim o bornă pe partea dreaptă, unde facem stânga peste pod şi urmăm drumul în urcare către localitatea Cheia – Măneciu, până ajungem pe vârful dealului înainte de intrarea în pâdure.

De aici facem din nou stânga şi urcăm pe traseul marcat cu bandă roşie, până la ieşirea în golul alpin.

Trecem printre stâncile cu marcaj şi continuăm câteva sute de metri pănă la ruinele cetaţii Tabla Buţii şi Cimitirul Eroilor Tabla Buţii (ne aflam pe fostul drum Roman).

Barajul Siriu

Barajul Siriu se deschide in fata vizitatorilor drept o intindere de apa fara margini;Lacul Siriu este unul de acumulare, lac artificial si este amplasat pe cursul superior al Buzaului.Amenzajarea acestuia sa terminat in anul 1985 si se desfasoara pe o lungime de 10 km;scopul pentru care acesta a fost construit a fost producerea de energie electrica in hidrocentrala care se intinde pe o suprafata de 500 m;acesta este un baraj de pamant (in compozitia lui intra: miez de argila, roca si sterilc) asezat intre masivul Podul Calului si masivul cu acelasi nume, Masivul Siriu pe raul Buzau

Camera cu minuni

Camera cu minuni este o galerie privată de artă și antichități unde puteți găsi de cumpărat obiecte de mobilier tradițional vechi, vase țărănești din ceramică. tablouri, sfeștnice de lumânări și alte piese decorative atent conservate.

Vizitarea galeriei de artă se face doar pe bază de programare și doar în weekend (Sâmmbăta, Duminica și în zilele de sărbători legale). Camera cu minuni este localizată în localitatea Vama Buzăului, pe strada Principală, în incinta complexului cultural Sf. Nicolae. Recent a fost deschis un magazin de suveniruri în incinta galeriei.

Manastirile Dealul Mare si Adormirea Maicii Domnului – 10 Km

Partia de ski Dealul Taberei

Partia de schi Dealul Taberei se afla in orasul Intorsura Buzaului pe dealul cu acelasi nume, la aproximantiv 1 km de DN10

Gradina cu Struți

În urmă cu 2 ani, mai exact în luna februarie 2021, familia Platon din Întorsura Buzăului s-a avântat cu curaj într-o afacere cu struți. Deși este o pasăre care trăiește în Africa, struțul s-a adaptat și condițiilor de la Întorsura Buzăului.